Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

Stíluskalauz

A vintage stílus jellemzői

A vintage stílusú lakás berendezése hosszú és lassú folyamat, sok türelemre, jó szemre és biztos stílusérzékre van szükség. Aki vintage-ban gondolkodik, készüljön fel arra, hogy kutatnia kell a megfelelő bútorok után, alaposan fel kell térképeznie a legjobb lelőhelyeket és nem árt beregisztrálni néhány webes használtcikk felületre sem, mert ezek az oldalak valóságos aranybányának számítanak a vintage rajongók körében. Nem kell feltétlenül antik bútorokban gondolkodni, hiszen találunk régies stílusú, de újonnan gyártott darabokat. A vintage bútorok zöme modern klasszikus, azaz art deco, retró, melyeket egy-egy mai, modern tárggyal vegyíthetünk. Ez a keveredés biztosítja az egyediséget, hiszen a régebbi darabok nem kaphatók minden második bútoráruházban. Fontos, hogy a vintage nem retró és a retró sem vintage. A hangsúly az egyes korszakok keverésén van, ezt azonban nagyon finoman, az egyensúlyt, az arányokat és az összhangot megtalálva lehet csak.

Az összhang szempontjából fontos, hogy a vintage-ban alkalmazott bútorok egyszínűek vagy színben nagyon közel állnak egymáshoz. Csak a lakástextilek tarkák. Ettől válik kiegyensúlyozottá, nyugodttá az enteriőr, nem lesz a végeredmény vásári és közönséges, sokkal inkább kifinomult és különleges. Az anyaghasználatra a meleg színű fák, a kosarak, a cserepek, a természetes anyagok használata jellemző, de némi fényes, lakkozott felület, egy-egy műanyag kisbútor vagy kiegészítő jól mutat közöttük. A falon régi fényképek, grafikák, akvarellek kaphatnak helyet, néhány modern alkotással fűszerezve, de a vintage stílusú lakásban a távol-keleti festmények is jól mutatnak. A szőnyegek általában színes, mintás rongyszőnyegek, melyek régies hangulatot varázsolnak a helyiségekbe és vidámmá teszik a szobákat. Ugyancsak jó választás a keleti szőttes, illetve a suba szőnyeg.

Mitől különleges a vintage stílus? Ez a nosztalgikus irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az ide sorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni. Jó adag kreativitás szükséges az egyedi és különleges enteriőr és a megfelelő hangulat megteremtéséhez. A vintage-ban a régi holmik eredeti funkciójuktól eltérően is használatba kerülnek: például a sufniból kimentett szék szerepet kaphat éjjeli szekrényként, vagy a régi fém sütis doboz virágcserépként.Ha ráakadunk egy-egy tárgyra, ami vintage stílusú lakásunkba jól jönne, de a bútor felújításra vagy átalakításra szorul, két választásunk van. Vagy hívunk egy szakembert, rendszerint asztalost, vagy nekiállunk magunk a munkának. Ha nagyobb átalakításról van szó, feltétlenül forduljunk szakemberhez, de egy festésért, egy fogantyú cseréjéért felesleges mestert hívni. Érdemes elsajátítani az antikolás technikáját, vagy a dekupázst magas szinten művelni, mert ezek hasznosak lehetnek a vintage-hoz.


Szakértőnk

Koch Noémi Mária

A lakberendezés területén tevékenykedik, több mint egy évtizede: számos magánlakás, üzlet, kereskedelmi szálláshely megalkotásában volt már része; mindig a megrendelők legnagyobb megelégedettségére. A legtöbb munkája Debrecenhez kötődik, de dolgozott már a fővárosban, Siófokon, sőt, külföldön: Romániában, Szlovákiában, Svájcban, Ausztriában vagy épp Belgiumban. Munkáiban a művészi önmegvalósítás helyett, a megrendelői igények maradéktalan kielégítésére, az élhető, a praktikus, az otthonos környezet kialakítására fekteti a hangsúlyt, mindig törekedve arra, hogy a végtermék stílusos, a külső szemlélőnek is vonzó, és megismételhetetlenül egyedi legyen.


Scroll to Top