Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

A kerámia burkolatok fugáinak az esztétikai megjelenésen túl funkcionális feladatai is vannak. A fugaszélesség és szín kérdésének tisztázásán kívül sokkal több, fontos előzetes információra van szükség, hogy a munka elvégzése után a megfelelő eredményt kaphassuk.
A fugázás önmagbán nem bonyolult feladat, ám ismernünk kell a fugázó anyagokat és a fugázó tulajdonságait is mielőtt a munkának nekikezdenénk.A fugázó anyagnak az esztétikai szempontok mellett számos funkcionális feladatot kell ellátnia: a kerámia burkolatot lezárja higiéniai okok miatt, a használatból adódó különböző terheléseket kiegyenlíti, felveszi a hőmérséklet ingadozása miatt a burkolatban bekövetkező méretváltozást úgy, hogy nem képződik repedés vagy más károsodás a felületen.
Az utolsó pontban leírtaknak egyre nagyobb a jelentősége, mert a folyamatosan növekvő lapméretekkel szemben a fugaszélesség egyre csökken. Ez azt jelenti, hogy a fugázó anyagnak lényegesen többet kell kibírnia és ehhez olyan csúcsminőségű termékeket kellett kifejleszteni, mely a legkülönbözőbb burkoló anyagokhoz és körülményekhez is igazodnak. A megfelelő fugázó anyag kiválasztásánál ismernünk kell a burkoló anyag fajtáját. Először meg kell állapítani, hogy szívóképes, gyengén szívóképes vagy nem szívóképes anyagról van-e szó, természetes vagy beton követ illetve műkövet fugázunk- e. Az észszerű munkavégzés érdekében a fugázó anyag tulajdonságait a burkoló anyag szívóképességéhez állítják be. Az eltérő szívóképességet a különböző gyártási eljárások valamint az anyagok sokféle összetétele okozza. Általában igaz, hogy szívóképes felületekhez átlagos idő alatt kikeményedő fugázó anyagot ésszerű és szükséges használni, míg a gyengén szívóképes burkolatnál gyorsan kikeményedő fugázó anyagot lehet alkalmazni. A fugázó anyag bedolgozása után a burkolat magába szívja a keverővíz egy részét, így a fuga annyira kiszárad, hogy lemoshatóvá válik. Ezután a burkoló anyagból adagolva visszaszivárog a nedvesség a fugába és ezáltal biztosítja az anyag hidratációját. Tehát elsődleges szempont, hogy a mindenkori burkoló anyaghoz a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező fugázó anyagot válasszuk. Csak a burkoló anyaggal összhangban lévő fugázó anyaggal, melyet megfelelő időben mosnak le a felületről, érhetünk el optimális tömörséget, szilárdságot és megfelelő színstabilitást.
Az esztétikus és megelégedettséget kiváltó fugakép akkor jöhet létre, ha a burkoló anyag fektetésének módja valamint a fugázást megelőző előkészítő munkafolyamatok is megfelelőek. Figyelembe kell venni, hogy a vastag ágyazat esetén a burkolat alatti nedvességtartalom nagyobb és egyenetlen eloszlású. Amennyiben az ágyazat nem szárad ki megfelelő mértékben, a fugázó anyag elszíneződéséhez illetve kivirágzásához vezethet. Emiatt főleg a vastag ágyazatba fektetett természetes kövek esetében érdemes a fuga nyilását néhány napig nyitva hagyni. A fugázó anyag egyenletes terülésének érdekében ki kell kaparni a fuganyilást a csempe vastagságának megfelelően közvetlen a burkolás után.
Természetes és beton kövek fugázása kizárólag természetes kövek fugázásához kifejlesztett anyaggal történhet, annak érdekében hogy a szélek jelentős és nem kívánt elszíneződésének kockázatát minimálisra lehessen csökkenteni.
A fugázó anyagok megfelelő műszaki jellemzői mellett a legfontosabb szerepet az esztétikus megjelenés kapja. Az építtetők hangsúlyt fektetnek többek között a kellemes látványú, egyenletes felület létrehozására, és széles színskálából kívánnak választani.

Napjainkban a fugázó anyagok új generációja már antibakteriális hatású és vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik. A hozzáadott anyagok segítségével a modern fugázó anyagok összetételét úgy alakították ki, hogy – a hagyományos homok cement keverékkel összehasonlítva – a fokozott feszültséget képes legyen felvenni (főleg nagyméretű lapok és keskeny fugaszélesség esetén). Az additív anyagok további hatása, hogy jelentősen javult a burkoló és fugázó anyag között létrejövő tapadás főleg kőporcelán gres lapok és üvegcsempék fektetése esetén.
Nem elegendő csak a pontos keverési arányokat betartani a legjobb eredmény eléréséhez, hanem lemosáskor ügyelni kell arra, hogy a túlvízezést elkerüljük (pl.: túl vizes a lemosó szivacs). Túlvizezés esetén a fugázó anyag nem képes az optimális szilárdságát elérni.
Ahhoz, hogy a hozzáadott anyagok hatása a fugázó anyagban a legjobban érvényesüljön, döntő fontosságú a helyes keverés. Ez azt jelenti, hogy a modern fugázó anyagokat géppel, keverőszárral az érési idő (3-5 perc) betartásával kell bekeverni, majd újra át kell keverni! A »kézi« keverést el kell kerülni! A padlóburkolat kifugázását megkönnyíti, ha a felületet fugázás előtt benedvesítik. Előnyös, ha a kifugázandó felületet egy vékony nedves bevonat borít. Enyhén nedves szivaccsal fel lehet vinni a bevonatot.
Ezáltal a fugázó anyagot könyebben lehet a kerámia felületén elteríteni, mivel a burkoló anyagban lévő pórusokat a víz eltömíti, és ez biztosítja, hogy az anyagot a felületen egyenletesebben lehessen elsimítani. A teljes felületet nem szabad benedvesíteni, mert a nyitott fuganyílásokban nem állhat víz. Teljesen eláztatná a fugázó anyagot, ami meggátolná a homogén fugakitöltést és elkerülhetetlen foltosodáshoz illetve elszíneződéshez vezetne. Amint a fuga enyhén kikeményedik, máris meg lehet kezdeni a lemosást (tiszta csapvízzel). Javasoljuk, hogy először nedves szivaccsal körkörös mozgást végezzenek. Ezáltal az esetleges egyenetlenségeket (amit a fuga lehúzása okoz) vagy kisebb buborékokat, stb. ki lehet javítani. Az előmosás befejeztével a felületet tiszta, enyhén nedves szivaccsal a fuga irányára átlósan lemossuk, eltávolítjuk a fugamaradványokat. Fontos, hogy az elő- és a lemosás során a szivacsot minden munkafolyamat után öblítsük ki és alaposan csavarjuk ki az ún. Waschboy-ban (hosszúkás vödör görgő feltéttel).
Így kerülhető el, hogy a vizes fugázó habarcs ne kerüljön vissza a szivacsról a burkolatra vagy a fugára. Ennek főleg az erős színű fugázó anyagoknál van döntő jelentősége. Gyakran cserélje le a lemosó vizet tisztára! Utolsó lépésként a fuga kikeményedése után a felszáradt burkolatot egy puha ruhával fel lehet polírozni, hogy a lemosó víz megszáradása következtében esetlegesen keletkezett matt fátyolt eltávolítsuk. Ezt azonban csak a tényleges száradás után hajtsuk végre, nehogy a dörzsölés következtében a friss fugát összekoszoljuk.
Forrás: csempedoktor.hu


A Szerkesztőről

Nagy Zsolt

Az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés területén szerzett sokéves tapasztalatait már jónéhány ingatlanügylet valamint kivitelezés kapcsán sikeresen kamatoztatta. A személyes kapcsolattartást, az ügyféllel való folyamatos kommunikációt, a közös gondolkodást elengedhetetlennek tartja munkája során. Hitvallása szerint: az elégedett üzleti partner a leghatékonyabb reklám, és a vállalkozás fejlődésének nélkülözhetetlen letéteményese!


Scroll to Top